Åshild i Stølsheimen, med Crom, Ra og Beyla.

Tur med hundene våre kan ha flere formål. Lufterunde, naturopplevelser, fysisk trening, mental aktivisering mm. Alle ønsker vi vel at turen skal være en kjekk opplevelse. Gi positive minner for oss og hunden vår.

Men hvem har ikke opplevd noen på tur;

# Som slipper hunden sin bort til din, uten først å ha spurt om det er ok å la de hilse. Som lar hunden gå løs på eiendommen sin uten å ha kontroll på den, og dermed kommer utom når andre hunder kommer forbi. Uansett hvor snill den møtende hunden er, er det ikke sikkert din hund vil hilse, eller at du som hundeeiere vil at de skal hilse. Din kan være redd, ekstra vaktsom, ha sykdom eller skade, ha negative opplevelser i slike situasjoner. Uansett… MÅ alle hunder hilse på hverandre…? NEI… hvorfor? Hilser du på alle du treffer? Og i så tilfelle, hilser du med kroppslig nærkontakt? Hunder må lære seg å tolerere andre hunder, men også tåle å ikke få lov til å hilse på alle den treffer.   

# Som lar sin hund utagere mot din hund, eller deg, uten at de virker å bry seg. Er dette greit? Skal en tillate dette? Hadde du latt barnet ditt slå etter, eller spytte på, et annet barn uten å reagere? Jeg håper jo ikke det! Hvorfor skal vi tillate hundene vår slikt?

# Som ikke lar det vær plass ved passering på trange områder. Må en på død og liv la passeringene foregå nedover i smale og/eller bratte trapper, på fjellhyller hvor det er satt opp sikringstau, på trange passasjer. Koster det oss så mye å vente de sekundene det tar å la den andre få passere. Kanskje er det plass til at en av de kan trekke seg litt ut av stien, og la det andre få god plass til å passere.

# Som lar hundebæsjen ligge igjen. Dette er til sjenanse for alle turfolk, og som setter hundeeiere generelt i et forferdelig dårlig lys (her snakker vi om generalisering!).

En drømmer, som elsker lange turer.

Nå virker jeg frustrert og irritert, og på en måte er jeg faktisk det. Jeg har i så utrolig mange tilfeller vært i fare for å rope «IDIOT» etter folk, fordi jeg har opplevd det jeg vil kalle mangel på tur-hensyn. På en måte mener jeg jo at folk er idioter når en ikke kan ta hensyn til andre… men jeg håper jeg har klart å la være å fortelle de dette! Jeg tror at det i de aller fleste tilfeller handler om ren og skjer uvitenhet.

Kanskje fersk som hundeeier. Kanskje opplært til at dette er ok. Kanskje litt flau over sin hunds oppførsel (eller sin egen) . Kanskje usikker på hvordan håndtere ulike situasjoner med hunden sin. Kanskje litt naiv, fordi det har gått greit så mange ganger før. Mange er retten og sletten uvitende om at deres hunds atferd faktisk ikke alltid er greit for møtende hundeeiere. At det kan påvirke andres turopplevelse, og gleden av være ute på tur med hunden sin. Det er aldri for sent å tilegne seg kunnskap om hund, og særlig om deres språk og atferd.

Når det gjelder møte med andre turfolk – husk at ikke alle liker hunder:

  • Trekk hunden din inn til deg.
  • Ha den evt. i sitt ved foten din om den møtende virker skeptisk.
  • Trekk deg til siden – Gi plass!

Vær et god forbilde for alle hundefolk! Vis hensyn til hverandre, vis «tur-hensyn». God tur, med massevis av kjekke opplevelser 🙂

Beyla på Hardangervidda, ved Stigstuv