Valp i hus, og mye spenning.

Foran deg vil du ha en spennende, og til tider krevende, tid. Kanskje det er din første hund, eller kanskje har du hatt hund før. Kanskje har du lang erfaring med hund, og kanskje til og med fra samme rase. Men husk at hver enkelt hund er et unikt individ, som kan trenge noe tilpasset opplæring. Ulik oppdragelse, aktiviteter, stell og mosjon. Du har all verdens muligheter, og det du investerer i valpen første 2 årene, vil gi det grunnfundamentet i hunden som du skal leve sammen i opptil 14 år.

Husk at opplæring og sosialisering er ditt ansvar! Den første tiden handler om å skape en trygg tid med familien og de nære omgivelsene, for så å utvide med å utforske verden sammen med valpen. La den få positive opplevelser i nye miljø, nye lyder, dyr og mennesker. Lek mye med valpen!!! Å leke sammen er en fantastisk mulighet til å bygge en god relasjon, og vil gjøre treningen og samspillet lettere.

Sett deg inn i rasestanderen, hva hunden opprinnelig er avlet for og hvilke egenskaper som finnes i rasen. La valpen få bruke de egenskaper den er født med, og vær bevisst på utfordringer som kan oppstå. En gjeterhund kan (skal) ha mye gjeterinstinkter, og en jakthund vil ønske å jakte. Gi valpen oppgaver og utfordringer. Tilpasset etter alder og type hund.

Med noen valper er det full action .

• Du vil møte på uendelig med tips om hva som er rett måte å oppdra valpen. Velmenende råd!
• Råd fra tilfeldig forbipasserende.
• Råd fra familie og venner.
• Råd fra ferske hundeeiere.
• Råd fra erfarne hundefolk og instruktører.
• Råd om hvordan og når belønne.
• Råd om å overse uheldig atferd, og råd om å gripe inn.
• Og ikke minst råd som er motsigende, og dermed forvirrende.
• Belønn med godbiter – ikke belønn med godbiter. Ha dralek – ikke ha dralek. Osv…

Du vil så gjerne gjøre ditt beste. Prøver alle råd. Får det ikke til helt slik en vil… Prøver noe nytt, … og noe nytt… Hunden blir frustrert. Du blir frustrert. Hvor er det en feiler? Skal det være så vanskelig? Les deg opp, gå kurs, delta på treff, avtal tur med andre hundeeiere.

Gi din nye venn den beste start du klarer.

Som med menneskebarn, vil også disse søte små valpene gå gjennom utviklingsperioder på vei til en voksen hund. Noen glir lekende lett gjennom, andre må via en humpete og krokete vei. Om noen sier «bare vent, det går over»… Ikke stol på dette! Stå i utfordringene.  Søk hjelp om behov. Gi valpen trygghet. Tilbring tid sammen med den, og skap opplevelser. Sett grenser, og vær tro til disse.

Foran deg har du en tid som krever: Konsekvens – Tålmodighet – Kjærlighet. Lytt og lær av andre, men stol på din egen magefølelse. Vær kritisk. Stå gjennom stormene!

Jeg vil be deg om en ting… For deg selv, men også for de rundt deg: Gjør ditt beste for å la valpen vokse opp til å bli en trygg og god verdensborger!